Jdi na obsah Jdi na menu
 

Úprava pro negativy

Skener Konig má jednu velkou nevýhodu: skenovaný negativ se musí nastříhat na kusy po čtyřech políčkách a ty se pak vkládají do zásobníku. Rozstříhnout film je to nejmenší, ale představte si, že ho máte dát do zásobníku...  Pokud máte staré negativy srolované do roličky, pak máte problém. On se totiž kroutí, nechce držet ve vodorovné poloze, levou rukou držíte levý okraj, pravou rukou pravý okraj a potřebujete zásobník zavřít. Kterou ruku uvolníte? Ono je to fuk který okraj filmu se sroluje... Budete ho tam prsty pracně dostávat, políčka filmu budou utlapaná...

Mám jednoduché řešení. Máte doma nůž a plátek pilky na železo? Pokud ne, půjčte si plátek od souseda. Vyplatí se to. Se skenerem se nic dělat nemusí, upravíme jen zásobník na negativy. Rozevřete ho a uvidíte v něm malé výstupky, které je potřeba nožem odstranit. Na následujícím obrázku ukazují šipky, kde jsou umístěné ony výstupky.100.jpg

Tyto výstupky mají za úkol držet film ve správné poloze. Bohužel jejich umístění neodpovídá poloze otvorů ve starých negativech. A naštve vás, když ve skenovacím okně máte vlevo i vpravo černý okraj a stačilo by posunout negativ jen o tři milimetry doprava, ale právě tyto výstupky to znemožňují. A řešení je jednoduché: odstranit je!

Vezmeme nůž a výstupky odřízneme:101.jpg

Výstupky odřízneme a nožem místo vyhladíme tak aby negativ neměl o co drhnout:

103.jpg

Tato úprava postačí k přesnému nastavení negativů. Nyní můžeme čtyřmi políčky negativu posunovat vlevo i vpravo. To ale stále neřeší to, že musíme film rozstříhat. Aby jsme film stříhat nemuseli, potřebujeme aby se někudy do zásobníku vsouval a někudy opět zásobník opouštěl. To vyřešíme také snadno. Vezmeme plátek pilky na železo a v krajních okénkách vyřízneme zářezy pro vedení filmu.

Řežeme pod tupým úhlem, maximálně 45 stupňů. Čím menší úhel, tím lépe. Zastavíme se u zvýšeného okraje, který je vodící pro film.104.jpg

Stejný zářez uděláme i na opačné straně okénka. Poté zásobník otočíme a stejné zářezy uděláme i na druhé straně zásobníku. 

105.jpg

Nyní máme tyto zářezy v prvním i posledním okně zásobníku. Nožem vyhladíme hrany přes které se bude posunovat film.

107.jpg

A tímto máme zásobník připraven k použití. Jak vidět, zásobník moc neutrpěl. Tyto zářezy jsou menší zlo než odstranění výstupků.

108.jpg

A teď již nám nic nebrání vložit do zásobníku negativ. Zásobník rozevřeme a protože jsme zářezy udělali na spodní straně, budou zářezy blíže k nám. Vsuneme začátek filmu odspodu do zářezů v pravé straně zásobníku, protáhneme film přes zásobník do zářezů na opačné straně zásobníku a konec filmu necháme v místě zářezů.

111.jpg

 

110.jpg

Pokud konec filmu bude přečuhovat zásobník, neprostrčíme zásobník skrz skener. Takže je důležité konec filmu nechat v míste zářezu.

 112.jpg

No a teď zásobník zaklapneme a prostrčíme do skeneru. Skener je v PC, spustíme Photo Impression a posunem levé strany filmu najdeme první snímek. Musíme najít okno zásobníku, jeho černé hrany a v něm doladíme posunem vlevo nebo vpravo první snímek. Další snímek zobrazíme potahováním filmu nikoliv tažením zásobníku. Pozor, skenování probíhá vcelku rychle a je potřeba hlídat ono maximum dvanácti snímků.

V první řadě nám asi bude vadit, že se film který ze zásobníku vytahujeme, roluje pod zásobník. Tomuto se dá vypomoci umístěním skeneru na okraji stolu, tak, aby film byl mimo stůl.

113.jpg

Další nevýhodou je, že konec filmu který je vtahován do zásobníku, má snahu zalézat pod zásobník a protože má svitek větší průměr než je výška zásobníku od stolu, dochází ke znemožnění otáčení svitku a musí se stále rukou uvolňovat.

114.jpg

Obojímu se dá odpomoci tím, že buďto zásobník jednoduše otočíme výřezy nahoru, anebo do horní strany zásobníku uděláme výřezy nové. Pro začátek doporučuji zásobník pouze otočit.

115.jpg   116.jpg

V tomto uspořádání jde skenování o hodně lépe. Nevýhoda ale spočívá v tom, že vložení negativu do zářezů jde obtížněji, jelikož svitek se kroutí na opačnou stranu od zářezů.

 117.jpg

Také můžete vyzkoušet variantu, kdy vstup filmu do zásobníku je horem a výstup dolem. V každém případě uvidíte, že skenování filmu v takto upraveném zásobníku je o hodně snadnější a rychlejší. A podivíte se, že na tuto variantu nepřišel již výrobce a zásobníky nevyrábí již se zářezy.