Jdi na obsah Jdi na menu
 

Černobílý negativ

Skenování černobílého negativu mne zpočátku dost rozladilo. Výsledek skenování byl horší oproti oskenované fotografii na HP 2180. Fotografie je ostřejší, byť má menší rozlišení. No podívejte se do fotoalba. Zkoušel jsem vyšší nastavení skeneru, až na finální TIFF - 48 - 3600, ale výsledek mne nijak neoslnil. Dokonce zklamal. Čekal jsem od TIFFu maximální detaily, sken vhodný k tisknutí plakátů, ale nyní mohu říci, že nejlepší kvalita skenování v TIFFu je shodná se skenováním v normální kvalitě v JPG. A pro JPG navíc hovoří velikost uložných snímků. Je v kilobajtech a ne v megabajtech jako u TIFFu. Snad je to již kvalitou negativu, že z něho nejde vytáhnout detaily... No ale posuďte sami:

Snímek modelu letadla:

První fotografie:01---foto-z-hp-2180.jpg

Nyní negativ z Konigu:02---negativ-z-konig.jpg

Myslím, že již z těchto obrázků je jasné, že fotografie je lepší. Je ostřejší a kontrasnější. Zajímavé je, že má ale malé rozlišení: pouze 895 x 620 oproti negativu, který má: 2592 x 1680. Možná to bude v nastavení dpi. Fotka má 200 dpi a negativ 96 dpi. V tomto se vůbec nevyznám. U dpi jde o počet bodů na palec (2,54cm). Tak jsem si myslel, že čím více dpi, tím větší rozlišení (např.:1000x1000), ale není tomu tak. Nu, jsem laik a obrázky posuzuji pohledem. Tak jsem oba snímky zvětšil abych posoudil detaily. Zaměřil jsem se na vysílačku, jelikož na ní jsou nějaká písmena. A výsledek mne překvapil.

Výřez z fotky:03---vyrez-z-fota.jpg

Výřez z negativu:04---vyrez-z-negativu.jpg

Všimli jste si, že nápis na vysílačce je na prvním obrázku téměř k nepřečtení, zatímco na druhém je jasně vidět písmena: modela? Taktéž si povšimněte levé páčky vysílačky. Na prvním snímku se ztrácí v černém pozadí, kdežto na druhém více vyniká. První snímek je oskenovaná fotografie, druhý snímek je ze skeneru Konig.

Takže oskenovaná fotografie je ostřejší, kdežto oskenovaný negativ ostrý není. Ale při zvětšení je v negativu více detailů než na fotografii. Takže v dpi to nebude. Snad v rozměrech. (a já myslel, že to souvisí a ono ne).

Výše uvedené snímky a jiné najdete ve fotoalbu ve složce: Černobílý negativ, odkud je můžete stáhnout a porovnat ve vlastním prohlížeči.