Jdi na obsah Jdi na menu
 

Barevný negativ

Na rozdíl od černobílého negativu, ze skenů barevného negativu jsem byl mile překvapen. Ostrost i barevné podání mi připadalo dost dobré. Ale opět jsem se jal snímky porovnávat. Ve srovnání s oskenovanou fotografií vychází negativ z Konigu výborně. Dokonce jsem našel v počítači uložený i jeden oskenovaný negativ na skeneru HP 3670. Z něho ale bohužel zase nemám doma žádnou fotografii. Porovnání negativu z HP 3670 a z Konigu vychází také ve prospěch Konigu. Nejprve se podíváme na srovnání s fotografií:

Fotografie:                                                 Negativ z Konigu:01---foto-z-hp-2180.jpg    02---negativ-z-konig.jpg

Zde je krásně vidět rozdíl v barevném podání. Nechápu, že fotografie z Fotolabu je jakoby do hněda. Barvy z Konigu jsou myslím věrné. Je zde také vidět rozdíl formátu. Foto je  10 x 15, negativ asi 10 x 16.

Fotografie:                                                Negativ z Konigu: 03---foto-z-hp-2180.jpg    04---negativ-z-konig.jpg

Tady vypadá fotografie lépe, ale myslím, že věrnější barevné podání má sken z Konigu. Zkusíme teď oba snímky zvětšit a porovnat ostrost. Jen dodám, že fotografie má rozměr 988 x 684 a sken 2592 x 1680.

Výřez z fotografie:05---vyrez-z-fota.jpg   

Výřez z negativu:06---vyrez-z-negativu.jpg

 Myslím, že fotografie, byť má menší rozměry, je trochu ostřejší. Nu, zkusíme tedy porovnat jiný snímek.

Fotografie:                                                   Negativ z Konigu:07---foto-z-hp-2180.jpg      08---negativ-z-konig.jpg

Opět je fotografie trochu do hněda, kdežto sken z Konigu má celkem věrné barvy. Beton je šedý, tráva zelená...  A jak je to s detaily při zvětšení?

Výřez z fotografie:09---vyrez-z-fota.jpg

 Výřez z negativu:10---vyrez-z-negativu.jpg

Zde je to trochu sporné, ale myslím, že vítězí negativ. Ten sice vykazuje více šumu, ale podívejte se na triko námořníka a myslím, že mi dáte za pravdu.

A ještě porovnání negativu skenovaného na HP 3670:

Negativ z HP 3670:11---negativ-z-hp-3670.jpg

Negativ z Konigu:12---negativ-z-konig.jpg

Zde vypadá sken z Konigu na první pohled lépe. Není tak tmavý jako sken z HP 3670. Tam barvy zanikají, ale snímek mi připadá barevně věrnější. Sken z Konigu je trochu do hněda a zdá se i trochu přesvětlený.

Rozhodnutí o kvalitách skeneru Konig nechám na Vás. Všechny zde uvedené snímky najdete ve fotoalbu v záložce: Barevný negativ, odkud je můžete stáhnout v původní velikosti a sami porovnat.