Jdi na obsah Jdi na menu
 

Úprava pro diapozitivy

Nevýhoda skeneru, respektive zásobníku pro diapozitivy je v tom, že po oskenování tří snímků se musí zásobník ze skeneru vyjmout, otevřít ho (a to v mém případě bylo dost pracné, jelikož západka šla velmi ztuha), diapozitivy vyměnit a zásobník opět vsunout do přístroje. Přitom stačí jednoduchá úprava zásobníku, na níž postačí nůž a lze skenovat rychle, pohodlně a nonstop bez vyjímání zásobníku ze skeneru.

Budeme potřebovat pouze spodní část zásobníku (to je ta silnější) a musíme tedy horní část oddělit. Zásobník rozevřeme a povšimneme si pantů, kde jsou kovové osičky. Ve spodní části jsou uloženy ve žlábcích, v horní části v otvorech. 

01.jpg

Osičky jsou ve žlábcích pouze zatlačeny a tak opatrně, aby se zásobník nerozlomil, tlakem  ve směru otvoru ve žlábcích, oddělíme horní část od spodní.

02.jpg

Horní část můžeme odložit, tu již nebudeme potřebovat a budeme se dále věnovat pouze spodní části. Potřebujeme totiž, aby se zásobník mohl ve skeneru pohybovat oběma směry a nikoliv jen jedním. Ve spodní části zásobníku jsou výklenky do nichž zapadá pružinka umístěná v přístroji a která znemožňuje pohyb zásobníku opačným směrem. Učelem je přibližné vystředění snímku ve skeneru.

03.jpg

Zásobník máme tedy otočený spodní stranou nahoru, vezmeme nůž a levý i prostřední výklenek seřízneme tak aby byl umožněn pohyb přes pružinku oběma směry.

05.jpg

Na horním snímku je zářez do výklenku vlevo i vpravo, ale postačí zářez pouze vpravo.

 04.jpg

Ve třetím výklenku, umístěném z tohoto pohledu úplně vpravo, zářez být nemusí. Musíme však ještě udělat zářez - náběh v místě západky horní části zásobníku.

06.jpg

No a tím je úprava hotová. Než začneme skenovat, vyzkoušíme jestli se zásobník ve skeneru opravdu pohybuje oběma směry, přičemž vystřeďování pružinkou funguje i nadále. Zásobník již tedy máme otočený spodní stranou dolu a vložíme do něho diapozitiv. Budeme používat pouze prostřední a pravé okénko.

07.jpg

Diarámeček je volně položen v zásobníku. Ten má výstupky které znemožňují pohyb rámečku.

08.jpg

Při začátku skenování stačí vložit diapozitiv pouze do prostředního okénka. Zásobník vsuneme do skeneru a nastavíme prostřední okénko s diapozitivem ve skenovacím programu a snímek oskenujeme. Poté vložíme do pravého okénka další diapozitiv.

09.jpg

Zásobník posuneme do skeneru na druhý snímek a vyjmeme diapozitiv z prostředního okénka. Pak teprve snímek vystředíme. Než vyjmutý diapozitiv uložíme a připravíme další, automatika skeneru vyváží bílou. Stiskneme skenování a do prostředního okénka vložíme třetí diapozitiv.

10.jpg

Ten pohybem zásobníku vpravo, vsuneme do skeneru a zároveň vyjmeme druhý diapozitiv. Pak snímek vystředíme. Poté uložíme druhý rámeček a připravíme čtvrtý. Automatika opět zatím vyváží bílou a můžeme skenovat. Vložíme čtvrtý diapozitiv, zasuneme do přístroje a vyjmeme třetí. Pak opět snímek vystředíme, atd...

Jednoduše řečeno, zásobník ve skeneru posouváme střídavě vlevo a vpravo na prostřední a pravé okénko. Zásobník se nemusí ze skeneru celou dobu skenování vyjímat a skenování tímto způsobem jde velmi rychle a pohodlně. Jde to tak rychle, že největší problém je, uhlídat v programu Photo Impression oněch dvanáct snímků.