Jdi na obsah Jdi na menu
 

Diapozitiv

Diapozitivům jsem se věnoval asi nejvíce. Sice jsem je kdysi skenoval na HP 3670, ale ne všechny. Chtěl jsem doskenovat zbytek, ale nakonec jsem na Konigu oskenoval všechny komplet. Důvod je ten, že z HP 3670 má jeden snímek 2 - 4 MB, jelikož jsem je skenoval s rozlišením 600 dpi a snímek z Konigu má 150 až 450 kb a rozdíl v ostrosti snímku je téměř nulový. S kvalitou barev je to však jiné. Konig sice hezky prosvětlí tmavé snímky, ale ty světlejší zase dost ztmaví. No ale pojďme se na to podívat.

První se podíváme jak je to s barevností a ostrostí.

01---fotka.jpgPorovnáme oskenovanou fotografii (to je tato vlevo), sken z HP 3670 (vlevo dole) a sken z Konigu (vpravo dole). Všimneme si barevnosti. Fotografie je světlá, do žluta. Je vidět, že svítilo sluníčko. Na skenu z HP je beton šedivý jako ve skutečnosti. Zaniká ale to sluníčko. Na snímku z Konigu je od obojího trochu. Je těžké rozhodnout který snímek je lepší.

 

02----z-hp-3670.jpg     03----z-konigu.jpg

Tak se podíváme na detail.

 Fotografie                                             HP 3670                                                 Konig

04---vyrez-z-fotky.jpg   05---vyrez-z-dia-z-hp-3670.jpg   06---vyrez-z-dia-z-konigu.jpg

Fotografie je dost přesvětlená, ale písmena MINI jsou zde nejčitelnější. Snímek z Konigu mi připadá lepší, je kontrastnější a písmena jsou téměř stejná jako na fotografii. Snímek z HP je na tom asi nejhůř, ale barevností vypadá nejpřirozeněji. Zkusíme jiný detail.

 Fotografie                                              HP 3670                                                Konig  

07---vyrez-z-fotky.jpg   08---vyrez-z-dia-z-hp-3670.jpg   09---vyrez-z-dia-z-konigu.jpg

Zde vypadá nápis na směrovce modelu asi nejhůř na fotografii a nejlépe na Konigu. Podání bílé barvy je však lepší z HP, z Konigu jde moc do žluta. I červená barva je z Konigu dost tmavá. S tou bílou - žlutou je to zajímavé, protože Konig jinak snímky přesvětluje. Hlavně tmavé snímky, kde není moc světlé, třebas obloha. Na jeden takový snímek se podíváme nyní.

10---fotka.jpgVlevo je opět fotografie, snímek z HP 3670 je vlevo dole a vpravo dole sken z Konigu. Ten je světlejší než předchozí snímky a tak vypadá lépe. Křídla modelu, která jsou tmavě zelená, se na fotografii a skenu z HP slévají do jednolité černé plochy. Sken z Konigu je na tom lépe. Na něm model rozbitého letadla na tmavém koberci, tím, že je sken světlejší, celkově lépe vyniká.

 

 11---z-hp-3670.jpg       12---z-konigu.jpg

Pokud se však podíváme detailněji, sken z Konigu již na tom tak dobře není. Povšimněte si třebas pravého křídla modelu v místě výsostného znaku. Nejlépe je na tom sken z HP 3670. Na křídle jsou vidět žebra křídla, která vystupují skrz potah. Taktéž je krásně vidět i oddělené křidélko a dokonce lze najít i místo, kde je pant křidélka. Na skenu z Konigu se toto vše slévá do jediné bílé plochy. Na výřezu se podíváme na jiné místo modelu:

Fotografie                                               HP 3670                                               Konig

13---vyrez-z-fotky.jpg   14---vyrez-z-hp-3670.jpg   15---vyrez-z-konigu.jpg

Na detailu trupu je taktéž krásně vidět přesvětlení Konigu. Zatímco na fotografii a skenu z HP jsou krásně patrné hrany trupu, na skenu z Konigu nikoliv. Snímek je tak přesvětlen, že bílá plocha na boku trupu je stejně bílá jako na šikmé a vrchní straně trupu. Podobně je na tom i žlutá barva. A přitom na fotografii a skenu z HP je vidět, že vrchní, šikmá i boční strana trupu mají každá jiný odstín a jsou krásně odděleny. Pokud se ale podíváme na pilota, u něj přesvětlení vychází ve prospěch Konigu.

Pokud je ve snímku velmi tmavých ploch, přesvětlení Konigu je již velmi drastické:

HP 3670                                                                                Konig 

16---z-hp-3670.jpg  17---z-konigu.jpg

Naopak se můžeme podívat na sken snímku, kde je hodně světla. Nejčastěji to bývá obloha. Tak opustíme modely a vyfotíme skutečné přistávající letadlo v Roudnici:

HP 3670                                                                                 Konig

23---z-hp-3670.jpg   24---z-konigu.jpg

Musím uvést, že snímek z HP je s největší pravděpodobností upraven v nějakém fotoeditoru funkcí: "Automaticky upravit". Neupravený sken se bohužel nedochoval. Nicméně je zde vidět, že sken z Konigu je zjevně dost tmavý. Vůbec nevypadá, že snímek byl pořízen za plného slunečního světla. Ale mohu zkusit ho také upravit. Mám k dispozici program Microsoft Office Picture Manager, tak v něm zvolím "Automaticky upravit" (snímek vlevo):

25---z-konigu---upraveny.jpg  26---z-konigu----upraveny.jpg

Ne, to není ono. Moc modré. Zkusím ve výše zmíněném programu jiný postup: "Upravit obrázky" - "Barva" - "Vylepšit barvy" a kliknout na bílou barvu. Zvolil jsem světlý bod na výškovém kormidle letícího letadla. No a vypadá to docela dobře. (snímek vpravo) Nicméně: tráva není tak zelená, snímek postrádá barvy, na obloze nejsou mráčky jako na snímku z HP. Možná by to šlo vylepšit, ale rozhodně ne jednoduše. Asi bych měl úpravám snímků věnovat jinou záložku. Raději se podíváme na další snímek: 

20---fotka.jpg

Vlevo je fotografie z nějaké soutěže modelů. Vlevo dole je sken z HP 3670, vpravo dole je sken z Konigu. Sken z HP je asi opět upraven, ale můžeme opět vidět na skenu z Konigu menší barevnost. Více se podobá fotografii, jen obloha je více modřejší, ale tráva méně zelenější. V tomto případě si myslím, že z Konigu jde o poměrně kvalitní snímek.

 

21---z-hp-3670.jpg   22---z-konigu.jpg

Ohledně skenování diapozitivů se mi osvědčilo v nastavení Color/Brightness nastavit spodní řádek (tmavě modré mínus) na hodnotu 100. Zelená barva je pak zelenější. Myslím, že se tím eliminuje podsvícení diodami, které jsou trochu do modra.

Všechny zde uvedené snímky najdete ve fotoalbu v záložce: Diapozitiv, odkud je můžete stáhnout v původní velikosti a sami porovnat.